De gezondheidstrend intermittent fasting

Intermittent fasting as means for a lean body and a healthy life.

Image by silviaritaPixabay 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Tenminste, dat leerde ik als kind. Maar door de nieuwe trend van intermittent fasting (afwisselend vasten), trek ik dat in twijfel. Met deze levensstijl beperk je eten tot een bepaalde periode van de dag, terwijl je de rest van de tijd vast. De intervallengtes tussen eten en vasten varieert per dieet, maar in de meeste scenario’s slaan mensen het ontbijt over. Is dit een trend die we moeten volgen?

Er zijn tal van redenen waarom mensen voor dit dieet kiezen: het belooft gezond te zijn, ons jong te houden en een slank lichaam opleveren. Ook zijn er een aantal gezondheidsclaims rondom dit dieet, zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, verminderde symptomen van Alzheimer, een lagere bloeddruk en insulineresistentie. Maar zijn deze beweringen ondersteund door wetenschappelijk onderzoek?

Verschillende vormen van intermittent fasting:
• Om de dag vasten: Hierbij eet je de ene dag de aanbevolen hoeveelheid calorieën en de andere dag een kwart daarvan.

• Periodiek vasten: Hierbij vast je één of twee dagen per de week. In mildere versies betekent vasten een kwart van de normale calorie-inname. Extremere versies schrijven een vastenperiode voor van één of twee weken, zoals bij therapeutisch vasten of vasten om religieuze redenen.

• Tijdgebonden vasten: Je eet iedere dag op vaste tijden en het overige deel van de dag eet je niet. Het meest voorkomende is een ritme van acht uur waarin je mag eten en zestien uur waarin je vast.

Intermittent fasting versus caloriebeperkend dieet

intermittent fasting bevordert gewichtsverlies en verbetert de cardiovasculaire gezondheid van volwassenen met overgewicht. Maar hetzelfde geldt voor een caloriebeperkend dieet. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken bleek dat proefpersonen die een van beide diëten volgden vijf tot twaalf procent van hun lichaamsgewicht verloren in zes weken tijd. Bovendien verbeterden hun bloedwaarden (onder andere bloeddruk, nuchtere insulineniveau en LDL-cholesterol). Wetenschappers vergeleken de resultaten van elf wetenschappelijke onderzoeken naar beide levensstijlvormen en concludeerden dat intermittent fasting en een caloriebeperkend dieet even effectief zijn om het lichaamsgewicht en de gezondheid te verbeteren.

Vasten verhoogt de door inspanning veroorzaakte vetverbranding

Cardiotraining voor het ontbijt verbrandt tot drie keer meer vet dan een training erna. Bovendien blijft je lichaam dan negen tot vierentwintig uur lang vet verbranden. Voor een verbeterde vetstofwisseling is het niet nodig om zestien uur te vasten, zoals bij de meest voorkomende vorm van intermittent fasting. Een ritme van twaalf uur eten en twaalf uur vasten is al voldoende voor dat effect. Het leidt tot lage insulinespiegels in het bloed. En dat is belangrijk, want insuline remt de vetverbranding tijdens het sporten. Het maakt niet uit wat voor soort cardiotraining je doet: van een stevige wandeling tot een zware hardloopsessie. Alle activiteit leidt tot een verbeterde stofwisseling, wanneer je het in nuchtere toestand doet.

Vasten en neurodegeneratieve ziekte

Wetenschappers zagen dat cognitieve (denkvermogen) achteruitgang verminderde wanneer ze proefdieren lieten vasten. Cognitieve achteruitgang leidt bijvoorbeeld tot geheugenverlies bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Maar of intermittent fasting de symptomen van hersenaandoeningen vermindert, is nog niet onderzocht.

Intermittent fasting in de praktijk

Veel mensen zijn zo gewend aan hun routine dat het onmogelijk lijkt om eetgewoonten te veranderen. Maar hongergevoel is te trainen. Je maag begint vaak op die tijden te rommelen, wanneer het normaal een maaltijd krijgt. Een goed startpunt voor een (intermittent fasting) dieet is tijdens een vakantie, aangezien veel mensen dan sowieso laat ontbijten. Die nieuwe routine kun je daarna volhouden in het dagelijks leven, zonder hongerig naar het werk te hoeven gaan.

Ik ken mensen die zijn afgevallen, alleen door later te ontbijten en tussendoortjes na het avondeten over te slaan. Verder veranderden ze niets aan het soort voedsel dat ze aten. Een vriendin van mij viel daarentegen af ​​toen ze iedere dag begon met ontbijt, iets wat ze voorheen niet deed. Maar ieder lichaam is anders en er is niet één manier om af te vallen, niet één manier om gezond te zijn. Maar zoals bij elke levensstijl, moet je volhouden. Terugvallen in oude gewoontes brengt ook de cardiovasculaire gezondheidsrisico’s en kilo’s mee terug.


Lees meer over dieet en gezondheid

Pfannkuchen sind für viele ein Lieblingsessen. Sind sie gesünder, wenn sie mit natürlichen Zuckern zubereitet wurden?

Zijn honing en ahornsiroop gezonde vervangers voor geraffineerde suikers?

Studies hebben aangetoond dat natuurlijke zoetstoffen (honing en ahornsiroop) onze bloedsuikerspiegel minder verstoren dan geraffineerde suiker. Ze worden dus als gezond beschouwd. Dit is echter maar een klein stukje van de puzzel van de voedingswetenschap, het totaalbeeld ziet er iets anders uit.


Referenties:

  • Cioffi, I., Evangelista, A., Ponzo, V., Ciccone, G., Soldati, L., Santarpia, L., … & Bo, S. (2018). Intermittent versus continuous energy restriction on weight loss and cardiometabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of translational medicine16(1), 371.
  • Vieira, A. F., Costa, R. R., Macedo, R. C. O., Coconcelli, L., & Kruel, L. F. M. (2016). Effects of aerobic exercise performed in fasted v. fed state on fat and carbohydrate metabolism in adults: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition116(7), 1153-1164.
  • Phillips, M. C. (2019). Fasting as a therapy in neurological disease. Nutrients11(10), 2501.

Published by Katrin Heidemeyer

Katrin Heidemeyer ist Doktorandin im Bereich Biochemie an der Wageningen University and Research. Durch ihre Arbeit möchte sie das Wissen über die Spezifität von Hormon-Signalen in Pflanzen erweitern. Da ihre Interessen über Pflanzenbiologie hinausreichen, schreibt sie in ihrer Freizeit über diverse Themen. Von Ernährung zu Psychologie, der Neugierde sind keine Grenzen gesetzt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started