Ik wil dat jij je handen wast!

Cold Flu Corona virus prevention

Afbeelding van  PrawnyPixabay

Ik wil niet dat de coronamaatregelen geheel verdwijnen na de pandemie. Hopelijk ben ik niet de enige. Het ziekteverzuim bereikte in april en mei van dit jaar een laagterecord. Dat meldt de Duitse zorgverzekeraar Techniker Krankenkasse. De verzekeraar schrijft deze verbeterde gezondheid toe aan de afstands- en hygiënemaatregelen. Dit toont aan dat verbeterde hygiëne het risico op langdurige griep kan verkleinen, wat mij erg prettig in de oren klinkt.

Toen de coronapandemie in maart 2020 Europa trof, bereikte het ziekteverzuim in Duitsland de hoogste waarde van de afgelopen twintig jaar (bijna zeven procent), vergeleken met dezelfde periode van voorgaande jaren. De Techniker Krankenkasse vermoedt dat dit komt omdat burgers voorzichtiger waren en zich ziek meldden bij milde symptomen; symptomen die hen er in voorgaande jaren niet van hadden weerhouden om naar werk te gaan.

Met ingang van de lockdown in april daalde de ziektemeldingen tot een dikke drie procent in mei 2020. Dat is het laagste punt sinds 2006. De zorgverzekeraar meldt dat vooral het griepgerelateerd verzuim afneemt. Daarnaast kwam verzuim door ongevallen minder vaak voor, omdat mensen voornamelijk thuis werkten en er minder woon-werkverkeer was.

Het coronavirus zelf beïnvloedde het ziekteverzuim minimaal. Het varieerde tussen ongeveer 0,3 en ruim 0,6 procent in maart tot mei. Toch hebben de preventieve maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus als extra bonus dat ze ook andere ziekten voorkomen. Zou het niet fijn zijn om onszelf en anderen te beschermen tegen de vervelende verkoudheid en griep die ons in de winter te pakken krijgen?

We zijn er allemaal aan gewend geraakt om regelmatig onze handen te wassen, ons gezicht niet aan te raken, in onze elleboog te hoesten, enzovoort. In sommige delen van de wereld zijn mensen zelfs al gewend aan de mondmaskers – zolang temperaturen onder de 36 graden Celsius blijven natuurlijk. In Duitsland zijn die bijvoorbeeld verplicht in openbare plaatsen zoals de supermarkt.

Het zou goed zijn om die maatregelen voort te zetten, ook nadat we de pandemie de kop indrukken. Winkels laten de acrylglaswanden staan, we blijven regelmatig onze handen wassen en de kamers goed ventileren, als we met veel mensen binnen zijn. We zouden kunnen overschakelen naar een beleefd knikje om elkaar te begroeten, zoals gebruikelijk in Japan. Ook dan zouden we thuis moeten blijven bij een verkoudheid, om te voorkomen dat we onze collega’s aansteken. Omdat het thuiswerken normaler geworden is, zouden we het een ik-ben-niet-zo-ziek-dat-ik-niet-kan-werken-maar-ik-wil-de-ziektekiemen-niet-verspreidendag noemen.

Persoonlijk houd ik van de afstand in de supermarkt, de apotheek, in restaurants en in de stad. Gewoon omdat het niet zo druk en hectisch aanvoelt. Maar het heeft het extra voordeel dat het verkoudheid voorkómt. Dus, waarom behouden we niet enkele van de coronacrisisgewoonten zodra het leven weer terug naar normaal gaat?


Referentie:

https://www.tk.de/presse/themen/praevention/niedrigster-mai-krankenstand-seit-10-jahren-2087312

Published by Katrin Heidemeyer

Katrin Heidemeyer ist Doktorandin im Bereich Biochemie an der Wageningen University and Research. Durch ihre Arbeit möchte sie das Wissen über die Spezifität von Hormon-Signalen in Pflanzen erweitern. Da ihre Interessen über Pflanzenbiologie hinausreichen, schreibt sie in ihrer Freizeit über diverse Themen. Von Ernährung zu Psychologie, der Neugierde sind keine Grenzen gesetzt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started