Afbeelding van Alexas_Fotos/ Pixabay
Het dieet van zwangere muizen beïnvloedt het metabolisme van hun nakomelingen en daardoor ook de kans op obesitas en diabetes. Dat publiceerde een Japanse groep onderzoekers op 28 februari 2020 in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers voerden één groep muizen een vezelrijk dieet en een andere groep een vezelarm dieet. Een derde groep kreeg antibiotica om hun darmflora te doden, omdat die een rol spelen bij de vertering van vezels. De nakomelingen van muizen die weinig vezels aten of geen darmflora hadden om de vezels te verteren, ontwikkelden vaker stofwisselingsproblemen en hadden meer kans op overgewicht dan de nakomelingen van de muizen die een vezelrijk dieet kregen.
Gefermenteerde vezels
Wanneer dieren en mensen vezels eten, fermenteren de micro-organismen in de darmen die tot zogenoemde korte-keten vetzuren (engl. short chain fatty acids, SCFA). Die hebben een aantal gunstige functies: eenmaal in het bloed, verminderen ze de eetlust, beïnvloeden ze de cardio-metabolische gezondheid en verminderen ze de hoeveelheid vet die het lichaam in vetcellen opslaat. Dat is voordelig voor de gezondheid van zowel muis als mens.
Vetzuren met een korte keten bereiken embryo’s via de placenta
De onderzoekers van de Japanse studie toonden aan dat SCFAs worden overgedragen van de moeder op haar baby’s. Daar beïnvloeden ze de metabole ontwikkeling. Baby’s die in de buik groeiden van muizen op een vezelarm dieet, of in muizen zonder darmflora, konden moeilijker hormoonproducerende cellen in de darmen en alvleesklier ontwikkelen. Die cellen zijn nodig voor de aanmaak van insuline, om de bloedglucosespiegel te reguleren. Als die celtypen niet volledig ontwikkeld zijn bij de foetus, ontwikkelt de volwassen muis stofwisselingsproblemen.
De onderzoekers konden de negatieve effecten voorkomen door muizen met een vezelarm dieet of muizen zonden darmflora supplementen van korte-keten vetzuren te geven. Hun nakomelingen hadden een vergelijkbare lage kans op overgewicht als de nakomelingen van muizen die tijdens de zwangerschap een vezelrijk dieet hadden gevolgd. Deze resultaten laten zien hoe belangrijk korte-keten vetzuren zijn.
Muizen zijn, net als andere dieren, modellen om menselijke ontwikkeling en ziekte te bestuderen (hier uitgelegd). Het is dus mogelijk dat een vezelrijk dieet ook bij zwangere vrouwen van belang is.
Referentie:
Kimura, I., Miyamoto, J., Ohue-Kitano, R., Watanabe, K., Yamada, T., Onuki, M., … & Inaba, A. (2020). Maternal gut microbiota in pregnancy influences offspring metabolic phenotype in mice. Science, 367(6481).