Wetenschappers kweken gezichtsvermogen in petrischaaltje

Foto: analogicus/Pixabay 

Het verlies van lichtgevoelige cellen in het netvlies, is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid. Wetenschappers van het North Texas Eye Research Institute ontdekten dat ze blinde muizen weer gedeeltelijk lichtgevoelig konden maken met geherprogrammeerde huidcellen. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Aftakeling van lichtgevoelige oogcellen kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn netvliesveroudering en diabetische retinopathie, die samen wereldwijd 30 tot 35 miljoen mensen treffen.

Cellen misleiden

Ongeacht de oorzaak eindigt de aftakeling van lichtgevoelige cellen bijna altijd in volledige, onomkeerbare blindheid. Wetenschappers uit de VS hebben een mogelijke remedie tegen die blindheid gevonden. Ze behandelden embryonale huidcellen van muizen met chemicaliën, waardoor die veranderden in cellen die lijken op lichtgevoelige cellen.

Het herprogrammeren van de cellen leerden wetenschappers van de natuur: ze keken het trucje af van stamcellen. Die hebben geen specifieke functie, behalve het maken van nieuwe cellen. De nieuwe cellen krijgen na hun geboorte instructies van externe stofjes over welk celtype ze moeten worden, bijvoorbeeld een ​​huid- of lichtgevoelige cel. Op dezelfde manier gebruiken onderzoekers chemicaliën om cellen te misleiden en hun identiteit te veranderen.

Reactie op lichtprikkels

Nadat de onderzoekers uit Texas de identiteit bevestigden van de cellen in hun petrischaaltje, transplanteerden ze de cellen in het netvlies van blinde laboratoriummuizen die leden aan netvliesveroudering. Binnen drie weken na de transplantatie hadden zes van de veertien muizen hun zicht deels terug. Hun pupillen vernauwden bij lichtprikkels, hoewel dat in mindere mate was dan bij gezonde muizen. Bovendien zochten ze donkere ruimtes op in hun kooien, hun natuurlijk favoriete schuilplaats. Muizen zonder die behandeling konden lichte en donkere gebieden niet onderscheiden.

Na drie maanden waren de getransplanteerde lichtgevoelige cellen en hun verbindingen met neuronen van het netvlies nog steeds levend en functioneel. Dat betekent dat deze methode het gezichtsvermogen van muizen langdurig herstelt. Of deze medicatie ook bij mensen vormen van blindheid kan genezen is de volgende stap. Onderzoekers moeten dan menselijke cellen herprogrammeren naar lichtgevoelige cellen.


Referentie:

Mahato, B., Kaya, K. D., Fan, Y., Sumien, N., Shetty, R. A., Zhang, W., … & Mohanty, S. (2020). Pharmacologic fibroblast reprogramming into photoreceptors restores vision. Nature581(7806), 83-88.

Published by Katrin Heidemeyer

Katrin Heidemeyer ist Doktorandin im Bereich Biochemie an der Wageningen University and Research. Durch ihre Arbeit möchte sie das Wissen über die Spezifität von Hormon-Signalen in Pflanzen erweitern. Da ihre Interessen über Pflanzenbiologie hinausreichen, schreibt sie in ihrer Freizeit über diverse Themen. Von Ernährung zu Psychologie, der Neugierde sind keine Grenzen gesetzt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started