
Af en toe posten we ‘small bites’. In deze rubriek geven we kort antwoord op algemene wetenschappelijke vragen. Dit keer over bladeren. Waarom zijn ze groen en hoe komt het dat ze van kleur veranderen in de herst?
Planten eten niet, maar maken hun eigen energie met zonlicht, water, en koolstofdioxide uit de lucht. De energiefabriekjes die daarvoor verantwoordelijk zijn zitten in de bladeren en heten bladgroenkorrels, ook wel chloroplasten genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgen die bladgroenkorrels voor de groene kleur. Ze absorberen alle zichtbare kleuren uit het zonlicht, behalve groen. Die kaatsen ze terug waardoor wij die kleur zien.
In het najaar sterven bladeren af. Om de energiefabriekjes niet verloren te laten gaan, verplaatst de boom de bladgroenkorrels van de bladeren naar de takken. We zien dan de gekleurde stoffen die de bladeren zelf aanmaken en altijd al aanwezig zijn: rood, oranje en geel. Die kleur verschilt per boomsoort, maar hangt ook af van het weer en op welke plek de boom groeit.