Verveling door corona-isolatie? Word wetenschapper voor een dag (of langer).

Vrijdagmiddag sloot ik mijn laptop en dacht: ‘yes, eindelijk weekend’. Maar toen werd ik me weer bewust van de realiteit waarin we nu leven. Sporten, winkelen, een terrasje of filmpje pakken: het zijn allemaal geen opties in de coronacrisis. Gelukkig schijnt de zon vandaag vrolijk in mijn achtertuin, dus ik kan me in ieder geval tegoed doen aan de broodnodige vitamine D.

Niet alleen jij en ik zitten thuis, ook de wetenschap ligt stil (coronaonderzoek uitgezonderd). Wetenschappers mogen hun huis niet uit en het laboratorium niet in. Gelukkig liggen er nog stapels ongeanalyseerde data. En deze crisis lijkt me de perfecte gelegenheid om dat op te pakken. Het leuke is dat ook jij en ik daarbij kunnen helpen. Zelf ben ik daar onlangs weer mee begonnen door de app ‘Zooniverse’ te installeren op mijn telefoon. Via deze app kan iedereen zich even wetenschapper voelen en de wetenschap ook daadwerkelijk een handje helpen.

Wetenschappers plaatsen massa’a data in die app en roepen onze hulp in om die te analyseren. Daarmee kun je bijdragen aan jouw favoriete veld, bijvoorbeeld biologie, kunst, astronomie of gezondheid. Tot nu toe heb ik aan twee verschillende studies bijgedragen: Cedar Creek – Eyes on the Wild en Galaxy Zoo.

Cedar Creek doet onderzoek naar wilde dieren in Noord-Amerika en hun invloed op de omgeving. De app is eigenlijk een soort wetenschappelijke versie van Tinder. Je krijgt een foto te zien, gemaakt door cameravallen in Noord-Amerika, waarna je moet aangeven of je er dieren op ziet. Zie je een dier? Dan swipe je naar rechts. Zo niet, dan naar links. Omdat de cameravallen – neem ik aan – reageren op beweging, krijg je veel foto’s te zien met alleen gras en planten die voor de camera heen en weer waaien. Maar bij ongeveer een op de negen foto’s beloont de app je met een mooi hert, een kudde bizons of zelfs een wolf.

Een foto van een bizon van Cedar Creek – Eyes on the Wild.

Hoewel zulke biologiestudies perfect passen bij mijn biologische achtergrond, biedt de app juist ook de mogelijkheid om andere hoeken van de wetenschap te verkennen. Zelf ben ik altijd gefascineerd geweest door de ruimte, het universum en astronomie in het algemeen. Met ‘Galaxy Zoo’ in de Zooniverse app, ging ik where no men had gone before en voelde ik me eindelijk even astronoom. De app laat je sterrenstelsels classificeren: zijn ze egaal of bevatten ze spiralen of ringen? Zie je verschillende stelsels samensmelten?

Nu ga ik een nieuwe uitdaging aan: een onderzoek vraagt me de leeftijden van olifanten in Afrika te schatten. Ik vraag me eerlijk gezegd af of ik daar wel toe in staat ben en of mijn deelname het onderzoek niet totaal ruïneert. Gelukkig stellen de experts me al gerust: ze laten iedere foto door meerde mensen beoordelen en nemen het gemiddelde van de inschattingen. Bovendien worden de beoordelingen later nagelopen door een expert.

Een foto van een hert van Cedar Creek – Eyes on the Wild.

Ik vind het heerlijk om weer bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Ondertussen heb ik meer dan duizend foto’s van sterrenstelsels en natuurgebieden geanalyseerd. En wie weet.. misschien heb ik wel bijgedragen aan een belangrijke nieuwe ontdekking. Gewoon vanuit mijn luie stoel in de zon achter mijn huis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started