Bejaarde bomen vechten even hard als jonkies

Foto: Lifeforstock, Freepik

Bomen kunnen honderden jaren oud worden. De Japanse notenboom, ofwel Ginkgo biloba, kan bijvoorbeeld over de 1000 jaar worden. Hoe blijven bomen jaar in, jaar uit gezond doorgroeien? Een team onder leiding van Jinxing Lin van de Beijing Forestry University en Richard Dixon van de University of North Texas bestudeerde jonge, volwassen en bejaarde Japanse notenbomen. Het team ontdekte dat bejaarde bomen net zo veel actieve verdedigingsgenen hebben als de jonge bomen. Dat meldt het wetenschapstijdschrift PNAS.

Hormoonproductie
De onderzoekers onderzochten de hormoonproductie van vijftien- tot bijna zevenhonderdjarige Japanse notenbomen. Jonge bomen, tot 22 jaar, bleken een hoge concentratie van het groeihormoon auxine te hebben. Volwassen en bejaarde bomen bevatten ongeveer vier keer zo weinig van dit hormoon. Bejaarde bomen, vanaf ongeveer 500 jaar, produceren juist weer veel van het hormoon abscisinezuur. Dat hormoon helpt planten reageren op ongunstige omstandigheden en stress.

De activiteit van verdedigingsgenen in bejaarde bomen was opvallend genoeg identiek aan de jongere varianten

In lijn met de afname van groeihormoon in oudere planten, bleek uit het onderzoek dat in bejaarde bomen minder groei-gerelateerde genen aanstaan. Genen die te maken hebben met celdeling, -specialisatie en -groei zijn wel actief in jonge en volwassen bomen, maar nauwelijks in bejaarde. De activiteit van verdedigingsgenen in bejaarde bomen was opvallend genoeg identiek aan de jongere varianten. Dus, hoewel de groeisnelheid van bejaarde bomen afneemt, behouden ze hun mechanisme om te reageren op stress zoals droogte, hitte, insecten en virussen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started